Iskolai közösségi szolgálat

Iskolai közösségi szolgálat

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvénynek megfelelően az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele 50 óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása, amelyet először a 2016. január 1-je után megkezdett érettségi vizsga esetében kell megkövetelni. Az iskolai közösségi szolgálatról további információkat talál a Közösségi Szolgálat Portálon. Jelenleg több középiskolával is szerződésben állunk, ahonnan rendszeresen érkeznek közösségi szolgálatot teljesítő diákok. Természetesen várjuk további intézmények jelentkezését, fontos számunkra, hogy a fiatal generáció közvetlen betekintést kaphasson a menhely életéből, munkájából!

MIT KELL TENNI, HA NÁLUNK SZERETNÉL SZOLGÁLATOT TELJESÍTENI?

Amennyiben ismered munkánkat, a menhelyi környezetet, és az ott végezhető önkéntes feladatokat, és ezek alapján úgy döntöttél, hogy nálunk szeretnéd teljesíteni a közösségi szolgálat 50 óráját, kérjük, először járj utána, vajon kötöttünk-e már szerződést iskoláddal. Amennyiben már van élő szerződésünk, a 06706016700 telefonszámon telepvezetőnkkel felveheted a kapcsolatot, vagy írhatsz nekünk a budaorsiallatmenhely@gmail.com e-mail címre, illetve a Facebook-oldalunkon is felveheted velünk a kapcsolatot. Első alkalom előtt mindenképp jelentkezz be hozzánk! Amennyiben még nincs szerződésünk az iskoláddal, kérjük, hogy a közösségi szolgálatért felelős pedagógusnál indítsd el a szükséges eljárást, melynek eredményeként szerződni tudunk az intézményeddel. Nagyon fontos, hogy amennyiben nem vagy még 18 éves, mindenképp hozz magaddal egy szülői hozzájárulást, ugyanis a menhely területén 16 és 18 év között kizárólag szülői engedéllyel tartózkodhatsz! Köszönjük, hogy minket választottál és hogy munkáddal menhelyünket támogatod!

AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT ÖNKÉNTES TEVÉKENYSÉG?

Nem. 2013-ban volt a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló törvény felülvizsgálata. Az új szabályozás elhatárolta a közérdekű önkéntes tevékenység fogalmától az iskolai közösségi szolgálat fogalmát. Az iskolai közösségi szolgálat az önkéntes tevékenység „előszobája” lehet. Az eltérés legfontosabb eleme a motiváció, a tevékenység végzésére vonatkozó belső indíttatás kiemelése, hiszen az önkéntes tevékenység a személy szabad akaratából valósul meg, és végzéséért sem várható el semmilyen anyagi előny vagy ellenszolgáltatás. A közösségi szolgálat pedagógiai célzatú kötelezettség, amelynek végzése során csak a tevékenység kiválasztásában valósulhat meg a szabad döntés, ugyanakkor az érettségi előfeltételeként nem érdek nélküli. A közösségi szolgálat lehet kötelező, mert ennek pedagógiai tartalma pontosan a szociális érzékenység erősítése. A közösségi szolgálat bevezető lépésnek tekinthető a valódi önkéntes tevékenység végzésének irányába, ezért szerepét nem szabad alábecsülni. A diák iskolai közösségi szolgálat során szerzett „jó” tapasztalatai, viszont megteremtik a lehetőségét annak, hogy akár közvetlenül az 50 órás kötelező szolgálat után, vagy később, az ifjú-, felnőttkori életében, belső motivációjától vezérelve, szabadon, önkéntes tevékenységekhez kapcsolódjék. Amennyiben ez megvalósul, az iskolai közösségi szolgálat elérte és megvalósította a pedagógiai célját.